လက္ဖက္ရည္ ဆိုင္အမ်ားစု တြင္ေရာင္းခ် လ်က္ရွိ ေသာ အီၾကာေကြးမ်ားတြင္
အမိုးနီးယား (NH3) ဓာတု ေဆးဝါးတစ္ မ်ိဳးကိုေတြ႕ရွိေၾကာင္း စားသံုးသူမ်ား ကာ
ကြယ္ေရး အသင္းဥကၠ႒ ဦးဗအုပ္ခိုင္က ၁၈-၂-၂၀၁၃ ရက္တြင္ ေျပာၾကားသည္။
"ေရႊျပည္သာ ျမိဳ႕နယ္က ထန္းေျခာက္ပင္ ေဈးမွာရွိတဲ့ လက္ဖက္ရည္
ဆိုင္တစ္ဆိုင္ ကိုဝင္စစ္တာ၊ အီၾကာ ေကြး က ေသးနံ႔နံေနတယ္။ စစ္ၾကည့္ေတာ့
အမိုးနီး ယား(NH3) ဓာတုေဆး တစ္မ်ိဳးသံုး ထားတာေတြ႕ တယ္။ အဲဒါသံုးရင္ အီၾကာ
ေကြးကမြၿပီး ေရာင္းပန္း လွလို႔ သံုးတာပါ ဆိုၿပီးေျပာတယ္။ ၿပီးေတာ့
ေၾကာ္ၿပီး သား ဆီေတြျပန္သံုး တာရွိေသးတယ္။ အဲဒါကို လည္း အီၾကာေကြး၊ ပလာတာ၊
စမူဆာ ေတြမွာသံုးတယ္။ အေၾကာ္ဆီ ျပန္သံုးထား တဲ ့ဟာေတြစားရင္ ပါးစပ္ထဲ မွာ
ခြ်ဲပ်စ္ပ်စ္ ႀကီးျဖစ္ေနတတ္တယ္။
ဒါေတြက က်န္း မာေရးကို ဆိုးရြားစြာ ထိခိုက္ေစတဲ့ အတြက္ျပည္သူ ေတြအေနနဲ႔
ဆင္ျခင္သင့္တယ္" ဟု ဦးဗအုပ္ ခိုင္က ေျပာၾကားသည္။ အမိုးနီးယား (NH3) ကို
အဲယား ကြန္း၊ ေရခဲစက္၊ ေရခဲေသတၲာ စသည္တို႔ ၏ ဂက္စ္ပိုက္လိုင္း တြင္သာ
သံုးျခင္းျဖစ္ ေၾကာင္း၊ ေၾကာ္ၿပီးဆီမ်ားကိုလည္း အေရာင္ျပန္ခြ်တ္၍ အနံ႔ေရာကာ
ျပန္သံုး စြဲေနျခင္းျဖစ္ၿပီး ဆီမ်ားမွာ အရမ္းခြ်ဲ ေၾကာင္း၊ အဆိုပါ
အရာမ်ားကို စားသံုးမိ ပါက အသည္းကင္ဆာ၊ ေက်ာက္ကပ္ ပ်က္စီးျခင္းမ်ား
ျဖစ္ေၾကာင္းသိရသည္။
စိုးယုေဇာ္
No comments:
Post a Comment