Friday 22 March 2013

ေဂၚဖီထုပ္၏ က်န္းမာေရး အက်ဳိးေက်းဇူးမ်ား



ေဂၚဖီထုပ္ကို တစ္ႏွစ္ပတ္လံုး ဝယ္ယူရရွိႏိုင္ၿပီး စြမ္းအင္ျမင့္မားတဲ့
ကာဗိုဟိုက္ဒရိတ္၊ ပ႐ိုတင္းဓာတ္၊ သၾကား၊ အမွ်င္ဓာတ္၊ အဆီ၊ သိုင္ယာမင္း၊
ႏိုင္ယာစင္၊ ႐ိုင္ဘိုဖေလဗင္၊ ပန္တိုသီးနစ္အက္စစ္၊  ဗီတာမင္ စီ၊ ေက၊ B6 ၊
ေဖာလိတ္၊ ကယ္လ္စီယမ္၊ သံဓာတ္၊ မဂၢနီဆီယမ္၊ ေဖာ့စ္ဖရပ္စ္နဲ႔ ဇင့္ (သြပ္)
ဓာတ္တို႔ ပါဝင္ပါတယ္။ ေဂၚဖီထုပ္ကို အစိမ္းလိုက္ စားေလ့ရွိသလို၊
အခ်ဥ္တည္ၿပီး၊ ဟင္းခ်က္ၿပီး၊ စြပ္ျပဳတ္လုပ္ၿပီး၊ ေၾကာ္ၿပီးစားေလ့
ရွိၾကပါတယ္။ အရသာရွိတဲ့ ေဂၚဖီထုပ္မွာ ေအာက္ပါက်န္းမာေရး အက်ဳိးေက်းဇူးေတြ
ပါဝင္ပါတယ္။


 (၁) မေကာင္းတဲ့ ကိုလက္စထေရာကို သိသိသာသာ ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္

 ေဂၚဖီထုပ္ဟာ ေသြးတြင္း မေကာင္းတဲ့ ကိုလက္စထေရာ ေလ်ာ့က်ေစေရးမွာ
အလြန္ထိေရာက္မႈ ရွိပါတယ္။ ေဂၚဖီထုပ္ဟာ အစာေျခစနစ္ရွိ သည္းေျခအက္စစ္ေတြနဲ႔
ေပါင္းၿပီး ခႏၶာကိုယ္အျပင္သို႔ ကိုလက္စထေရာကို ထြက္သြားေစလို႔ပါ။
ေဂၚဖီထုပ္ကို အစိမ္းလိုက္ စားရင္ ဒါမွမဟုတ္ သုပ္စားရင္ ပိုမို
အာနိသင္ရွိပါတယ္။ အစိမ္းလိုက္ မစားခ်င္ရင္ အနည္းငယ္ျပဳတ္ၿပီး ဆားနဲ႔
င႐ုတ္ေကာင္းမႈန္႔ျဖဴးၿပီး စားေပးပါ။ ေဂၚဖီထုပ္မွာ အမွ်င္ဓာတ္မ်ားစြာ
ပါဝင္တာေၾကာင့္ အစာေျခစနစ္ကို က်န္းမာေစပါတယ္။

 (၂) ေရာင္ရမ္းမႈကို ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္

 ေဂၚဖီထုပ္မွာပါတဲ့ ေရာင္ရမ္းမႈက်ေစတဲ့ အာဟာရဓာတ္ေတြက ခႏၶာကိုယ္ရဲ႕
က်န္းမာေရး အေျခအေနကို ေကာင္းမြန္ေအာင္ လႈံ႕ေဆာ္ ကူညီႏိုင္ပါတယ္။
ကိုယ္တြင္း ေရာင္ရမ္းမႈျဖစ္ရင္ ေရာဂါေဝဒနာမ်ဳိးစံု ျဖစ္ႏိုင္ေျခ ရွိပါတယ္။
ေရာင္ရမ္းမႈက်ေစတဲ့ အာဟာရဓာတ္ေတြပါတဲ့ ေဂၚဖီထုပ္ကို သံုးရက္ၾကာတိုင္း
အနည္းဆံုး တစ္ႀကိမ္စားေပးရင္ ေရာင္ရမ္းမႈကို ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္။ ဒါေပမဲ့
ေဂၚဖီထုပ္ကို အၾကာႀကီး ခ်က္ျပဳတ္တာမ်ဳိး မလုပ္ပါနဲ႔။ ေဂၚဖီထုပ္မွာပါတဲ့
ပ႐ိုတင္းနဲ႔ အာဟာရဓာတ္ေတြ အားလံုး ဆံုး႐ႈံးသြားႏိုင္လို႔ပါ။ ကိုယ္တြင္းမွာ
ေရာင္ရမ္းမႈ က်ေစတဲ့ အာဟာရဓာတ္ေတြ မရွိရင္ နာတာရွည္ ေရာင္ရမ္းမႈျဖစ္ၿပီး
ကင္ဆာေရာဂါ အမ်ဳိးမ်ဳိးကို ျဖစ္ေစႏိုင္ပါတယ္။

 (၃) ကင္ဆာေရာဂါ မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ႏိုင္ပါတယ္

 ေဂၚဖီထုပ္မွာ မ်ားမ်ားပါဝင္တဲ့ အင္တီေအာက္ဆီးဒင့္ ဓာတ္ေတြက ကင္ဆာေရာဂါ
အမ်ဳိးမ်ဳိးရဲ႕ အႏၲရာယ္မွ ကာကြယ္ေပးႏိုင္ေၾကာင္း ေလ့လာမႈ အမ်ဳိးမ်ဳိးက
သက္ေသျပခဲ့ပါတယ္။ ေဂၚဖီထုပ္မွာ ကင္ဆာကို တြန္းလွန္ေပးႏိုင္တဲ့
ဂလူကိုစီးႏိုးလိတ္ဆိုတဲ့ ဓာတ္ပါဝင္တာေၾကာင့္
အိုက္ဆိုသိုင္ယိုဆိုင္ယာနိတ္ဆိုတဲ့ ဓာတ္ေပါင္းအျဖစ္ ကူးေျပာင္းကာ
ကင္ဆာဆဲလ္ေတြကို တြန္းလွန္ေပးတာနဲ႔ ဖ်က္ဆီးတာေတြကို လုပ္ေဆာင္ေပးပါတယ္။
ဒါေၾကာင့္ ေဂၚဖီထုပ္ကို အရင္ကတည္းက ကင္ဆာတြန္းလွန္ေပးတဲ့ အစာအျဖစ္
သတ္မွတ္ခဲ့တာ ျဖစ္ပါတယ္။

 (၄) အစာေျခစနစ္ကို က်န္းမာေစၿပီး အစာအိမ္အနာကို က်က္ေစပါတယ္

 ေဂၚဖီထုပ္မွာပါတဲ့ အမွ်င္ဓာတ္ေတြဟာ အစာေျခစနစ္ က်န္းမာေအာင္
ထိန္းသိမ္းေပးႏိုင္႐ံု သာမက အစာအိမ္ အနာေတြကို က်က္ေစတယ္လို႔ ေလ့လာမႈေတြက
ဆိုပါတယ္။ ေဂၚဖီထုပ္မွာ ပ႐ိုတင္းဓာတ္၊ သတၱဳဓာတ္နဲ႔ ဗီတာမင္ဓာတ္တို႔ မ်ားစြာ
ပါဝင္တာေၾကာင့္ အစာအိမ္နဲ႔ အူလမ္းေၾကာင္း ေဝဒနာေတြကို သက္သာေစပါတယ္။
ေဂၚဖီထုပ္မွာပါတဲ့ အမိုင္ႏိုအက္စစ္နဲ႔ ဂလူတာမင္း တို႔ကလည္း အူေတြကို
က်န္းမာေစၿပီး ကိုယ္တြင္းက ဘက္တီးရီးယားေတြ ထုတ္လုပ္မႈကို မွ်တေအာင္
ကူညီႏိုင္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ အစာေၾကညက္ကာ ေရာဂါေဝဒနာေတြရဲ႕ ျဖစ္ႏိုင္ေျခကို
ေလ်ာ့က်ေစႏုိင္ပါတယ္။

 (၅) စြမ္းအင္ကို တိုးေစပါတယ္ ေဂၚဖီထုပ္မွာ စြမ္းအင္အဆင့္ ျမင့္မားစြာ ပါဝင္တာေၾကာင့္ တက္ႂကြေစၿပီး
လန္းဆန္း ေနေစပါတယ္။ ေဂၚဖီထုပ္မွာပါတဲ့ ဗီတာမင္ ဘီ ဟာ စြမ္းအင္ျမင့္မားစြာ
ထုတ္ေပးႏိုင္ပါတယ္။ ေဂၚဖီထုပ္က မ်ားမ်ားစားရင္ ေလထေစႏိုင္တဲ့အတြက္
အသင့္အတင့္ပဲ စားသင့္ပါတယ္။(ျပန္လည္မွ်ေ၀ပါသည္။)

 (၆) အေရျပား အိုမင္းမႈ မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ေပးပါတယ္

 ေဂၚဖီထုပ္မွာ ဘီတာကယ္႐ိုတင္းလို အိုမင္းမႈ တားဆီးေပးတဲ့
ျဒပ္ေပါင္းေတြမ်ားစြာ ပါဝင္သလို အင္တီေအာက္ဆီးဒင့္ျဖစ္တဲ့ ဗီတာမင္စီလည္း
မ်ားစြာပါဝင္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ အေရျပားဆဲလ္ေတြ ထိခိုက္မႈ မျဖစ္ေအာင္ ျပန္လည္
ျပဳျပင္ေပးႏိုင္ၿပီး အေရျပား ေတာက္ပၾကည္လင္ေစကာ အေရျပား
အိုမင္းမႈမျဖစ္ေစဖို႔ ကာကြယ္ေပးပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ႏုပ်ဳိလွပေစဖို႔
ေဂၚဖီထုပ္ကို မွန္မွန္စားေပးသင့္ပါတယ္။

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Twitter Bird Gadget